KDV İADE KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Bakanlar Kurulu kendisine verilen yetkiye dayanarak mal ve hizmetlere uygulanmak üzere üç farklı KDV oranı belirlemişti.
Buna göre genel KDV oranı % 18, bazı mal ve hizmetler için ise iki farklı indirimli KDV oranı (% 1 ve %8) geçerli olmuştu.
Daha önce
- sayılı listedeki teslim ve hizmetler için % 1,
- sayılı listedeki teslim ve hizmetler için % 8,
Bunların dışına kalan işlemler için %18 oranı uygulanmakta idi.
Ancak Cumhurbaşkanının 12 Şubat 2022 tarihinde "KDV Sistemini Sadeleştirme Programı" kapsamında temel gıda maddelerinde % 8 olan KDV oranının %1'e indirileceğini açıklamasının ardından (13 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'de) yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile %8 olan KDV oranları 14 Şubat 2022 Pazartesi tarihinden itibaren % 1'e indirilmiştir.
Bu değişiklik ile gıda maddelerinin II sayılı listeden I sayılı listeye alınması suretiyle yapılmış olup, indirimden önce % 8 KDV tahsil eden mükellefler indirimden sonra sadece % 1 KDV tahsil edecektir.
Bu demektir ki yüklendiği KDV'yi eskisi kadar dahi gideremeyecek, yani KDV iade talebi artacak olup, indirim kararının bu malları satanlara daha hızlı bir KDV iade sistemi ile desteklenmesi zorunlu hale gelmiştir.
Bu mükelleflerin ise mutlaka 3065 sayılı KDV Kanunu nun 29/2. maddesi kapsamında indirimli oran KDV iadesine başvurarak yüklendikleri KDV leri nakden veya mahsuben almaları gerekir.
Mükelleflerin bu işlemlerden kaynaklanan ve 5.000 TL’yi aşan nakden veya mahsuben iade taleplerinde 5.000 TL’yi aşan kısmın iadesi vergi inceleme raporu veya YMM tasdik raporuna göre yerine getirilir. Teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilir ve teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülmektedir.
Buna göre genel KDV oranı % 18, bazı mal ve hizmetler için ise iki farklı indirimli KDV oranı (% 1 ve %8) geçerli olmuştu.