Eczanelerde Alınan Katkı Payı Nasıl Muhasebeleştirilmelidir?

Sağlık kuruluşlarından alınan katkı paylarında yeni düzenlemeye gidildi.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ’e göre, kapsama dahil kişilerin sağlık kurum ve kuruluşlarındaki ayakta tedavilerine ilişkin hekim ve diş hekimi muayenelerinden birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği muayenelerinde 2 lira, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında 8 lira, özel sağlık kurumlarında 15 lira katılım payı alınacak.

Kapsama dahil kişilerin ayakta tedavilerinde hekim ve diş hekimi muayeneleri sonucunda reçete düzenlenmemesi veya reçete edilen ilaçların temini amacıyla eczanelere müracaat edilmemesi durumunda birinci basamak sağlık kuruluşları ile aile hekimliği muayenelerinde katılım payı alınmayacak.

İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumları ile özel sağlık kurumlarındaki muayenelerde ise katılım payı tutarlarında 3 lira indirim yapılacak.

Bu Anlamda ECZANELER – HASTALAR arasında sorunların yaşanmasına sebep olan uygulama ECZANELER ile VERGİ DENETİM Personeli arasında da sorun yaratacaktır. Çünkü Eczaneler Katkı Payına Nasıl Bir belge düzenleyeceklerini veya Muhasebeciler de Nasıl Muhasebe Kaydı atacaklarını tam bilememektedirler.

Size Konuyu Bir Örnek ile Özetleyelim : SGK. Çalışanı Bay Emre Bey Devlet Hastanesine Başvurmuş ve 100 TL’lik İlaç Eczaneden Almıştır. Bu İlaçlar için % 20 İlaç Katkı Payı ve 8 TL Devlet Hastanesi Katkı Payı tahsil Edilmiştir. Bu İşlem İçin Aşağıdaki şekilde işlem yapılmalıdır.

1- Perakende Satış Fişi Düzenlenirken :

a) İlaç Katkı Payı % 20 = 20 TL

b) Muayene Katkı Payı = 8 TL

Toplam 28 TL Tahsil edilmelidir.

2) Yazar Kasada Muayene Katkı Payı KDV Oranı % 0 Tanımlanmalıdır.

3) Muhasebe Kaydı Aşağıdaki Gibidir:

————————————— / ———————————————

100 Kasa 28,00 TL

600 Y.İçi Satışlar 18,50 TL

391 Hes. KDV. 1,50 TL

120 SGK Katkı Payı 8,00 TL

…. Perakende Satış Fişi İle İlaç Satışı

————————————— / ———————————————

 

————————————— / ———————————————

120 SGK İlaç Bedelleri 80,00 TL

600 Y.İçi Satışlar 74,10 TL

391 Hes. KDV. 5,90 TL

SGK Kesilen 100 TL’lik İlaç Bedeli 80 TL Katkı Faturası

————————————— / ———————————————

102 Bankalar 72,00 TL

120 SGK Kurumu 72,00 TL

SGK’dan Gelen Havale Bedeli (Katkı Payı Faturası)

————————————— / ———————————————

Bu Şekilde Fatura ve Perakende Fiş Düzeninin uygulanmasının yararlı olacağını düşünmekteyiz.

120 SGK Hesabı Kontrol edildiğinde 80 TL- 8 TL Muayene Katkı Payı Kesilecek = 72 TL Eczacının Banka Hesabına aktarılmış olacaktır.

Tüm Eczanelerin Muayene Katkı Payının Doğru uygulamasını aksi takdirde ECZACI-HASTA sorununun yanına ECZACI-VERGİ DENETMENİ sorunu ortaya çıkacaktır.

Ahmet GÜNDÜZ – YMM

Yorum Yap