MISIR İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • MISIR İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, 9/10/2024 tarihli ve 9009 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Mısır İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar uyarınca mısır ithalatında uygulanacak tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım usul ve esaslarının belirlenmesidir.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, 14/4/2010 tarihli ve 2010/339 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Karar ile 9/10/2024 tarihli ve 9009 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Mısır İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karara dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Tebliğde yer alan;

a) Bakanlık: Ticaret Bakanlığını,

b) Beyanname sırasına göre tahsis yöntemi (BSGTY): Tarife kontenjanının Bakanlıkça,   ithalatı gerçekleştirilecek eşyaya dair gümrük beyannamesi tescil numarası sırası esas alınarak tahsis edildiği yöntemi,

c) GTİP: Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunu,

ç) Tarife kontenjanı dönemi: Tarife kontenjanı kapsamında ithalatın yapılabileceği dönemi,

ifade eder.

Tarife kontenjanı başvuruları ve dağıtımı

MADDE 4- (1) Ek-1’de tabloda yer alan tarife kontenjanının dağıtımı BSGTY ile tarife kontenjanı dönemi içerisinde yapılır.

(2) Gümrük beyannamesinin tescili esnasında ilgili muafiyet kodunun seçilmesi suretiyle tarife kontenjanından yararlanılacağının beyan edilmesi müracaat hükmündedir.

(3) Tarife kontenjanının tahsisatı, tarife kontenjanı konusu eşyaya ilişkin gümrük beyannamesinin tescil numarası sırası esas alınarak yapılır. Bu şekilde tahsis edilen miktar toplam tarife kontenjanından düşüm yapılarak kontenjanın tamamı tahsis edilir. Tarife kontenjanından faydalanmak üzere talep edilen miktarın mevcut tarife kontenjanı miktarını aşması halinde sistem tarafından bilgilendirme mesajı verilir.

(4) Tarife kontenjanı, bir gümrük beyannamesi kapsamında en fazla Ek-1’de yer alan tablodaki azami miktar sütununda belirtilen miktar kadar kullandırılır. Azami miktarı aşan kısım için ise İthalat Rejimi Kararı çerçevesinde söz konusu eşya için tespit edilen gümrük vergisi uygulanır. Söz konusu tarife kontenjanı için beyanname tescil tarihini takip eden 2 gün içerisinde yeniden tarife kontenjanından faydalanılamaz.

Diğer mevzuat hükümleri

MADDE 5- (1) Bu Tebliğ, tarife kontenjanı kapsamında ithalatı gerçekleşecek eşyanın ithalatının tabi olduğu diğer mevzuat hükümlerinin uygulanmasını engellemez.

Yetki

MADDE 6- (1) Bakanlık bu Tebliğ hükümlerine istinaden, genelgeler çıkarmaya, izin ve talimat vermeye, özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya ve uygulamada ortaya çıkacak ihtilafları idari yoldan çözümlemeye yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 7- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihini takip eden gün yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Eki için tıklayınız.