2015 Yılı Çevre Temizlik Vergisi Hakkında Önemli Hususlar

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR ?
Çevre Temizlik Vergisi ödeme şekline göre 2’ye ayrılıyor. Meskenlerde su faturasına yansıyan Çevre Temizlik Vergisi Su Faturasının Ödeme zamanında ödenir.

Su Kullanmayan Konutlar ile diğer binalarda ve İŞYERLERİNDE Çevre Temizlik Vergisi İşyerinin veya Konutun bağlı bulunduğu BELEDİYEYE tahakkuk ettirilir.

Belediyelere Tahakkuk Ettirilen Çevre Temizlik Vergisi ( Çöp Vergisi ) İlk taksit ödemesi 2015’in MAYIS ayı sonuna kadar, İkinci Taksiti ise 2015’in KASIM ayının sonuna kadar ödenebilir.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ NASIL ÖDENECEK?

Çevre Temizlik Vergisi ödeme şekline göre 2’ye ayrılıyor. Meskenlerde su faturasına yansıyan Çevre Temizlik Vergisi Su Faturasının Ödeme zamanında Su Faturası ile birlikte ödenir.

İşyeri ve diğer yapılarda ise Her Yıl Mayıs ve Kasım Aylarında İLGİLİ Belediyeye Ödenir. Ödemeler Banka Havalesi, Belediyelerin Web sitelerinden Kredi Kartı ile PTT Kanalıyla Posta Çeki hesaplarına ödenebilir.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİNİ KİMLER ÖDER ?

Çevre Temizlik Vergisi Tüm Konutlar ve İşyerlerinden alınmaktadır.

Çevre Temizlik Vergisini Konutu veya İşyerini FİİLEN KULLANAN öder.

Kullanılmayan veya Boş olan konut veya işyerlerinden boş kaldığı sürece Çevre Temizlik Vergisi ödemezler.

Çevre Temizlik Vergisi artışı Her yıl Yeniden değerleme oranı kadar arttırılarak hesaplanır. Konutlarda Çevre Temizlik Vergisi SU Faturası kanalıyla Aylık eşit taksitlerle tahakkuk ettirilerek tahsil edilir.

Su Kullanmayan Konutlar ile diğer binalarda ve İŞYERLERİNDE Çevre Temizlik Vergisi İşyerinin veya Konutun bağlı bulunduğu BELEDİYEYE tahakkuk ettirilerek Her yıl Mayıs ve KASIM aylarında 2 eşit taksitle ödenir.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİNİN BEYANI NASIL YAPILIR

Konutlara ait Çevre Temizlik Vergisi su tüketim miktarı esas alınarak hesaplanıyor. Buna göre metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş ve diğer belediyelerde ise 20 kuruştan hesaplanır.

Su Kullanmayan Konutlar ile diğer binalarda ve İŞYERLERİNDE Çevre Temizlik Vergisi İşyerinin veya Konutun bağlı bulunduğu BELEDİYEYE tahakkuk ettirilerek  hesaplanır.

Beyanname Vermek için;

a)Gayrimenkul Sahipleri : Tapu Fotokopisi,

b)Kiracılar: Kira Sözleşmesi ile

ilgili BELEDİYEYE başvurularak ilgili belediyece Tarifelerdeki Dereceler dikkate alınarak tahakkuk ettirilir.

Çevre Temizlik Vergisi beyannamesi Su Kullanmayan Konutlar ve İşyerleri için ilk kullanılmaya başlanıldığında bir defa Beyanname verilir. Takip eden yıllarda binayı kullanan değişmediği sürece yeniden beyanname verilmez.

Ahmet GÜNDÜZ – YMM

Yorum Yap