Personel BES İşlemleri

Personel BES İşlemleri

Personel BES İşlemleri, Emeklilik dönemi çoğumuzun aklına geldiği şekilde bir yaşlılık dönemi değil, aksine çalışma hayatı sonrasında aktif ve sağlıklı olarak geçirilecek bir dönemdir. Çalışma hayatı nedeniyle ertelediğiniz birçok güzel şeyi emeklilik döneminde gerçekleştirebilirsiniz.

Bu dönemde yaşam standartlarınızı düşürmeden iyi bir şekilde yaşamak ve ertelediklerinizi gerçekleştirmek sizin elinizde. Emeklilik döneminizde kamu sosyal güvenlik sistemlerinden edineceğiniz gelir standartlarınızı korumak için yeterli olmayabilir. Bu noktada bireysel emeklilik size ek gelir sağlar.

Personel BES İşlemleri

Personel BES İşlemleri, Bireysel Emeklilik Sistemi emeklilik döneminiz için birikim yapmanız amacıyla kurgulanmış bir sistemdir. Çalışma hayatınız boyunca yapacağınız düzenli katkılar ile emeklilik döneminizde mevcut yaşam standartlarınızı devam ettirebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yatırdığınız katkı payları uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilen emeklilik yatırım fonlarında değerlenir. Birikimleriniz yatırdığınız her katkı payının etkisiyle kartopu gibi büyür. Hem emeklilik yatırım fonlarının kurgulanışı, hem de kartopu etkisi nedeniyle sistem kısa vadeli yatırım için uygun değildir.

Yeni dönemde devlet katkısı ile sistemin avantajları artırıldı. Devlet katkısı sayesinde yatırdığınız her katkı payının %25’ini de devlet hesabınıza yatırıyor. Üstelik bu avantajdan yararlanmak için gelir vergisi mükellefi olmanıza da gerek yok.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik dönemi öncesi elde ettiğiniz kazançlara katkı sağlayarak, emeklilik döneminizde de yaşam standardınızı koruyabileceğiniz bir gelir elde etmenizi hedefler. Çalıştığınız dönemde sahip olduğunuz hayat standartlarınızı, emeklilikte sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacağınız emekli maaşı ile devam ettirmeniz mümkün olmayabilir. Bu ihtiyacınızı karşılamak için Bireysel emeklilik sistemi (BES) devreye girer. Zorunlu sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil tamamlayıcısı olan BES; emeklilik döneminizde size ek gelir sağlayarak refah seviyenizi artırmayı amaçlar.

BES Hangi Yaşı Kapsıyor?

18 yaşını doldurmuş ve fiil ehliyetine sahip herkes Bireysel Emeklilik Sistemi’ne başvurarak tasarruf yapma imkanına sahip olabilir. Düzenli bir geliriniz olmasa bile Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olarak geleceğiniz için birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Farklı ihtiyaçlara yönelik oluşturulan bireysel emeklilik ürünleri arasından size en uygun olanları seçerek özel emeklilik avantajlarına erişebilirsiniz. Kendinizin yanı sıra ailenizi de güvence altına alabileceğiniz çeşitli hizmetlerden de herhangi bir ücret ödemeden yararlanabilirsiniz. Emekliliğe hak kazanabilmek için bireysel emeklilik şartları en az 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmaktır.

Bireysel Emeklilik Sistemi

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), emeklilik dönemini rahat geçirmek için, bireylerin çalışma yaşamları süresince birikim yapmasına imkân tanıyan, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayan özel emeklilik sistemidir.

Bu sayede ikinci bir emeklilik hakkı elde eder, emeklilik dönemlerinizde de aktif çalışma döneminizdeki yaşam standardınızı koruyabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi, bireysel tasarruflarınız için avantajlı ve çeşitli seçenekler sunar. Birikimleriniz risk tercihleriniz doğrultusunda sizin seçtiğiniz planlar dâhilinde yine sizin seçtiğiniz fonlara yönlendirilir. Fonlar uzmanlar tarafından yönetilir.

Bireysel Emeklilik Sistemi Avantajları Nelerdir?

Devlet Katkısı

Bireysel emeklilikte yatırdığınız katkı paylarının %30’u kadar tutar emeklilik hesabınıza devlet katkısı olarak eklenir. Devlet katkısının üst limiti yıllık asgari brüt ücret tutarınına göre hesaplanır. Devlet Katkısı oranındaki değişikliği de içeren kanunun yürürlük tarihine kadar ödenen katkı paylarına %25, kanun yürürlüğe girdikten sonra ödenen katkı paylarına %30 oranında devlet katkısı yatırılacaktır.(Kredi kartı ödemelerinde blokaj süresi sonrası ödemenin şirket hesaplarına geçiş tarihi dikkate alınacaktır.)

BES’te Devlet Katkısı – Devlet Katkısı Uygulamasının Çalışma Sistemi

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Kanun 29/06/2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu kapsamdaki yeni yasal düzenlemeler sayesinde Bireysel Emeklilik Sistemi, devlet tarafından doğrudan teşvik edilen ve tüm katılımcıların bu teşvikten daha etkin faydalanacağı bir yapıya kavuşmuştur.

Bireysel Emekliliğin teşvik edilmesine yönelik olarak 01.01.2013 tarihinden itibaren devletin, tüm bireysel emeklilik katılımcılarının ilgili hesaplarına aylık olarak belirli bir oranda yapacağı destek ödemesidir. %25 olarak belirlenen devlet katkısı oranı 4632 sayılı Kanun’daki değişiklik ile %30 olarak belirlenmiştir.

Örnek : 100 TL katkı payı yatıran katılımcı için devlet, katılımcının hesabına 30 TL katkı payı yatıracaktır.

Devlet katkısının üst limiti yıllık asgari brüt ücret tutarınına göre hesaplanır. Devlet Katkısı oranındaki değişikliği de içeren kanunun yürürlük tarihine kadar ödenen katkı paylarına %25, kanun yürürlüğe girdikten sonra ödenen katkı paylarına %30 oranında devlet katkısı yatırılacaktır.(Kredi kartı ödemelerinde blokaj süresi sonrası ödemenin şirket hesaplarına geçiş tarihi dikkate alınacaktır.)

Bununla beraber, 29 Mayıs 2012 tarihinden önce sistemde bulunan ve 29 Haziran 2012 tarihinden itibaren 2 yıl içinde bir emeklilik sözleşmesini birikimlerini alarak sonlandıran katılımcılar, 31 Aralık 2014 tarihine kadar Devlet Katkısı alamayacaktır.

Yatırım Disiplini

Emeklilik döneminizde nakit ihtiyacını karşılamak ve hayat standardınızı korumak isteyeceğiniz düşünülürse, uzun vadeli birikim yapmanız faydalı olacaktır.
Bireysel Emeklilik Sistemi ile aylık, 3 aylık, 6 aylık ve hatta yıllık olarak yatırdığınız paylar, siz emekli olana kadar sizin adınıza birikir. Üstelik mali bir sıkıntı yaşayacak olursanız, durmunuzu dengeye kavuşturana kadar ara verebilir, yatırdığınız katkı payını yeniden belirleyebilir, hatta yatırımlarınızın değerlendirildiği emeklilik şirketini değiştirebilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumunun Destekleyicisi

İster Bağ-Kur, ister Emekli Sandığı, ister SSK’lı olun, çalışma yaşamınız süresince Bireysel Emeklilik Sistemi’nde birikim yapabilirsiniz. Emekli olduğunuzda ise, bu kurumlardan alacağınız gelire ek olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’nden alacağınız gelir, size “kendi ayaklarınız üzerinde duracağınız” uzun ve güzel bir emeklilik yaşamı sağlar.

Farklı Yatırım Araçları / Profesyonel Fon Yönetimi

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde, yatırdığınız katkı payları emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. Emeklilik yatırım fonları, finans piyasalarındaki birçok farklı menkul kıymete yatırım yapan fonlardır. Alanında uzman portföy yönetim şirketleri, bu fonları ihtiyaç ve beklentilerinize en uygun şekilde değerlendirir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girerken yaptığınız sözleşme ile, birikimlerinizin değerlendirileceği fonları seçebilirsiniz. Böylece fonlarınız profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir. Birçok farklı emeklilik fonunda birikim yapabilirsiniz.

Emeklilik Geliri

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de, çalışanların aktif çalışma yaşamı süresince aldıkları gelir, emekliliklerinde azalır. Bu nedenle varolan yaşam standartlarınızı emekliliğinizde de koruyabilmek için ek gelire ihtiyaç duyabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılarak bu ek geliri sağlayabilirsiniz. Emeklilik hakkınızı kullanmak istediğinizde birikiminizin tamamının veya bir kısmının ödenmesini talep edebilirsiniz.