Barkod Alım İşlemleri

Barkod Alım İşlemleri

Barkod Alım İşlemleri, Barkod birbirine paralel olarak çizilen siyah renkli ince ve kalın çizgilerden oluşan dikdörtgen formuna sahip sembollere verilen isimdir. Ürünlerin kimliği olarak kabul edilen barkod sistemi üretim tarihi, üretici adı, son kullanma tarihi ve ürünün hangi ülkeye ait olduğu gibi bilgileri içerir. Bu nedenle ürünlerle ilgili bilgilere kolay bir şekilde ulaşmak için ticaret hayatında yaygın olarak kullanılır. Üretici ve satıcıların ürünleriyle ilgili kontrol ve işlemlerini kolay bir şekilde yapabilmesi barkod numarasının alınması yani barkod tesciliyle mümkündür.

Barkod tescili üretilen ürünler için barkod numarasının hazırlanması ve numaranın alınması işlemine verilen addır. Barkod tescilinin yapılması sayesinde satış işlemlerinde ürünlerin kolaylıkla takip edilmesi sağlanır. Barkod tescil işlemi Türkiye TOBB tarafından gerçekleştirilir. Bunun için ürün sahiplerinin, perakende ve toptan satış yapan kişilerin başvuruda bulunması gerekir. Gerekli belgelerin tamamlanmasıyla ürün sayısına göre farklı basamaklara ait barkod numaraları alınabilir. Türkiye’de kullanılan barkod ise EAN tipi barkodlardır.

Barkod Alım İşlemleri

Barkod alım işlemleri, Barkod Numarası her türlü ürün üreten, fason olarak ürettirerek kendi markası ile satan, üretilmiş olan ürünleri toptan veya perakende olarak satan işletmelere büyük kolaylıklar sağlayarak çabuk işlem yapılmasına olanak sunmaktadır. Ürünlerin cinsi veya içeriği fark etmemeksizin satışa çıkacak olan her ürünün kimliği niteliğinde bir Barkod Numarası olmak zorundadır.

Özellikle, zincir marketlerde ve online (e-ticaret) satış sitelerinde ürün satışı yapmak isteyen işletmeler sattıkları ürünleri için, işletmelerinde plastik poşet kullanan mağazalar ise poşetleri için mutlaka Barkod Numarası almak zorundadır. Günümüzde Barkod Numaraları sayesinde ürünlerin giriş ve çıkış işlemlerinin rahatlıkla takip edilmesini ve stok durumlarının takibini kolaylaştırmaktadır. Barkod Numarası ticari hayata birçok kolaylık getirdiği gibi zamanında daha etkili kullanılmasını sağlamaktadır.

Barkod Numarası Nasıl Alınır ?

Barkod alım işlemleri, Firmamızdan Barkod Numarası Başvurusu için Gerekli Evrakları temin edebilirsiniz. Bu evrakların ilgili yerlerini doldurup, barkod numarası ücretinizi size verilecek olan hesap numaralarına yatırarak dekont ile birlikte evrak asıllarını posta veya elden firmamıza iletmeniz yeterli olacaktır. Barkod Numarası alabilmeniz için Ticaret Odası veya Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydınızın olması zorunludur.

Barkod almak isteyen üreticiler, ithalatçılar, dağıtıcılar ve ihracatçılar öncelikle Milli Mal Numaralama Merkezine üye olmalıdır. Buraya üye olan firmalar EAN-UCC numarası verilmektedir. Verilen numara sadece o firmaya ait olmaktadır. Başka bir firma tarafından kullanılması mümkün değildir.

Milli Mal Numaralama Merkezine üye olmak için öncelikle istenen evrakların hazırlanması gerekir. Evrakların neler olduğunu öğrenmek için ise Milli Mal Numaralama Merkezini aramak gerekmektedir. Ülkemizde kullanılan barkod standardı EAN 13 olmaktadır.

Barkod Başvurusu Nasıl Yapılır?

Barkod alım işlemleri için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) gereken başvuruların yapılması birincil önceliktir. Başvuru öncesinde firmanın açılışının resmi olarak yapılmış olması ve üretim için gereken sicil belgesi, kapasite raporlaması ve çizelgelerinin tam olması faydalı olacaktır. Barkod ön eki eklendikten sonra tedarik zinciri içinde yerini alacak ürünlerin yurtdışı ve yurtiçi dolaşımı da kolaylaşmış olacaktır. Bu verilen bilgiler ışığında Barkod Alım İşlemleri için danışmanlığımıza başvurabilirsiniz.

Danışmanlığımız altında verilen hizmetler arasında üyelik başvuru işlemleri, ek numara alma işlemleri, üyelik iptal işlemleri ve üyelik devir işlemleri dâhildir. Gereken başvuru evrakları ve detayları öğrenmek için lütfen firmamızla iletişime geçmekten çekinmeyin.

AG Denetim olarak 26 yıllık tecrübemiz ile ilgili yapılacak iş kapsamında sizlere profesyonel destek sunmaktan mutluluk duyacağımızı bildirmek isteriz.

Barkod İçin Gerekli Belgeler

Barkod Numarası Başvurusu yaparak Barkod Numarası alabilmeniz için gerekli evrakların tamamlanması sonucunda işlemleriniz sonuçlandırılmaktadır. Firmalar ürünlerinin sayısı kadar barkod numarası alır. Kaç adet üründe barkod numarası kullanılacak ise net olarak belirlenmelidir.

  • Başvuru Formu
  • Noter Onaylı Taahhütname
  • Faaliyet Belgesi
  • Gelir Tablosu
  • Ticaret Sicili
  • Barkod işlemine ait ücretin ödendiğini gösterir banka dekontu

Yukarıda listelenmiş belgelerin adresimize posta veya kargo ile gönderilmesi halinde en kısa sürede BARKOD TESCİL BELGE’si adresinize gönderilir.

Orjinal Barkod Nasıl Alınır?

Barkod almak isteyen üreticiler, ithalatçılar, dağıtıcılar ve ihracatçılar öncelikle Milli Mal Numaralama Merkezine üye olmalıdır. Buraya üye olan firmalar EAN-UCC numarası verilmektedir. Verilen numara sadece o firmaya ait olmaktadır. Başka bir firma tarafından kullanılması mümkün değildir.

Ürün Barkodu Nasıl Oluşturulur?

Ürün barkodu nasıl oluşturulur?, ürün barkod oluşturma işlemine başlamadan önce bir firma kodu almanız gerekir. Ardından bir barkod oluşturma programı ile ülke kodu, firma kodu ve ürün kodu içeren barkodlar oluşturabilirsiniz.

Barkod Tescili Neden Yapılmalıdır?

Ürünler için barkod tescilinin yapılması sayesinde ürünlerin aktarılması hızlı bir şekilde yapılabilir. Bu da iş gücünün azalarak verimin artmasına yardımcı olur. Ayrıca barkod tesciliyle ürünlerin hangi ülkeye ait olduğu, firma ve son kullanma tarihi gibi bilgilere kolaylıkla ulaşılabilir. Bunun yanı sıra stok kontrolü imkanı da verdiği için işlem yanlışlıklarının ortadan kalkmasını sağlar. Tescili yapılan bir barkodun kullanım süresi ise 1 yıldır. Bu süre sonunda aynı barkod numarasını kullanmak isteyen firmaların yıllık kullanım ücretini ödeyerek yeniden barkod numarasını kullanmaları mümkündür.

Yorum Yap